Начало
НачалоЕстетична медицинаПрисаждане на коса
Присаждане на коса

За да се пристъпи към тази процедура е необходимо преди това да се установи причината за косопада. Косопадът може да е резултат от болестни процеси в човешкия организъм като хормонален дисбаланс вследствие на дисфункция на щитовидна или дриги жлези, недостик на желязо, някои лекарствени средства. В тези случаи трябва да се отстрани етиологичната причина за да спре косопадът.

Индикациите за присаждане на коса са андрогенна алопеция или Alopecia areata. Андрогенната алопеция е по характерна за мъжете, но е установено че 10-20% от жените сащо страдат от този вид косопад. Тя се влияе от мъжките хормони(андрогени). С годините определен ензим превръща тестостерона в дихидротестостерон, който атакува корена на косъма и го разрушава.Чувствителни към дихидротестостерона са корените на космите около слепоочията, във фронталната част и върха на главата. Формира се така нареченият мъжки тип оплешивяване. Предполага се че причината за този вид косопад при жените е андрогенно активиране вследствие на някои орални контрацептиви или стрес.

Присаждането на коса включва широка палитра от техники. Използват се експандери за разтягане на окосмната кожа, която впоследствие се предвижда да замести алопетичната част. Фронталната линия се оформя чрез местни ламба взето от тилнана и околоушната област. В тези области космените фоликули са устойчиви на действието на дихидротестостерона следователно е генетично предопределена невъзможността за развитие на андрогенен косопад там. Прилага се пънч-техника – свободна трансплантация на кръгли по форма присадки.

Днес най-широко приложение намират микротрансплантатите, представляващи присадки на по 1-2 косъма.

www.doctorbg.com




 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator